Obserwatorzy

Nasza kuchnia... :)

Fasolka na zimę 

1 kg fasolki szparagowej, najlepiej żółtej
3-4 marchewki
3 cebule
2-3 łyżki ketchup'u
180 g przecieru pomidorowego (słoiczek)
0,5 szklanki oleju
2 liście laurowe
3-4 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
2 łyżki octu
szczypta pieprzu cayenne

Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki


I gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.

W tym czasie marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach, a obraną cebulę kroimy w piórka lub krążki-



Cebulę z marchwią dusimy na oleju. Kiedy będą już miękkie dodajemy pozostałe składniki i dusimy jeszcze przez ok 15 minut


Wtedy dodajemy odcedzoną fasolkę, dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików.


Pasteryzujemy 10-15 minut


Fasolka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

****************************





Sałatka na zimę z pieczarkami

 

######################################

Sałatka z ogórków i papryki....

2 kg ogórków
3 duże cebule
2 pietruszki
0,5 kg marchwi
3 papryki (najlepiej różnych kolorów)
natka pietruszki (ja używam z dwóch pietruszek)
pól główki czosnku ( jak jest mała główka to więcej ząbków)
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
po ok15 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1,5 łyżki soli

Przygotowanie-

Ogórki dokładnie umyć, pokroić w plasterki-
Cebulę pokrojoną w krążki dodać do ogórków-

Marchewkę, pietruszkę oraz czosnek kroimy w cienkie plasterki i również dorzucamy do ogórków i cebuli


Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je w cienkie paseczki-


Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki

wraz z przyprawami i wszystko razem mieszamy-


Kiedy wszystko jest porządnie wymieszane, odstawiamy mieszkankę na 6 godzin, po czym nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy ok 20 minut :)


Sałatka z ogórków z dodatkiem marchwi-

4 kg ogórków
0,5 kg marchwi
5 łyżek cukru
0,5 kg cebuli
250 ml octu 10%
250 ml oleju
pół garści siekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku

Wyczyszczone ogórki kroimy w plasterki. Niektórzy do tej sałatki obierają ogórki ze skórki, ja wolę nie obrane.

Zasolone ogórki (ok łyżka soli) odstawiam na 2 godziny

Cebulkę drobno posiekaną solę ok pół łyżki soli i również odstawiam
marchewkę kroję w drobne paseczki (lub jak kto woli zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i tak przyszykowana zasypuję cukrem by puściła sok-


Czosnek i natkę pietruszki odstawić na bok-


Po upływie dwóch godzin odlać wodę z ogórków. Zagotować ocet z olejem. W tym czasie wymieszać w garnku wszystkie składniki sałatki, i gdy olej się zagotuje, wrzącym zalać ogórki, po czym od razu nakładać w słoiczki, pozostały sok porozlewać do warzyw, tak by nie było go więcej niż 1/4 słoika.


Surówkę pasteryzować 15 minut.



Ogórki w zalewie z curry


2,5 kg ogórków
koper krojony 2 łyżeczki (ja używam suszonego)
gorczyca w ziarenkach 2 łyżeczki (ale nie każdy lubi i można nie dodać)
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 6% (ale może być i 10 % )
1 łyżeczka curry
2 łyżki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
5 sztuk cebuli

Ogórki kroimy w plasterki, cebule w krążki

Połączyć ogórki z cebulą i odstawić na 2 godziny-



Przyprawy połączyć ze sobą i zagotować-

Połączyć przyprawy z ogórkami po czym rozdzielić do słoików


Słoiczki gotować 15 minut :)





^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^




Ziemniaczane kotleciki...

Dziś na obiad mieliśmy takie danie-



Proste i niedrogie danie. Można samemu skomponować dodatki, przyprawy ...

Nasze składniki to-
ok 1/2 kg ziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych jak na kluski


Można do nich dodać samą natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek...
My dodajemy  pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę-


Tak samo pokrojony żółty ser-


I drobniutko startą cebulkę (inaczej ja wyczuwają, i nie jedzą...)



Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy jajko, mąkę pszenną ( tyle by się wszystko ładnie połączyło), i łyżkę mąki  ziemniaczanej. 
Przyprawy takie jak Kto lubi. Są teraz specjalne do potraw z ziemniaków, ale my tradycyjnie-
 sól, pieprz, papryka.
Jak się wszystko ładnie połączy, formujemy kotleciki (placuszki, paluszki) i obtaczamy w bułce tartej, i smażymy na oleju.


Niektórzy lubią  je z surówkami, z tłuszczem i skwarkami a my z sosem pieczarkowym-





Nam bardzo smakują.



``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

Moje córcie bardzo chciały zacząć się chwalić tym co produkują w kuchni... Stronę założyłam (zgodziłam się bo, ostatnie chwile zapewne, kiedy chcą jeszcze coś robić ze mną :), One już kilka a nawet kilkanaście dań różnych i deserów zrobiły, tylko nie uwieczniły tych wyczynów kulinarnych na zdjęciach.
Coś by trzeba tutaj w końcu dopisać, więc niniejszym postem otwieram sezon "przetworowy" .
Od czegoś trzeba zacząć- ja zaczęłam kilkoma słoiczkami ze "słodkościami"-

Na dole kompoty- agrestowo- truskawkowe, i agrestowo- czereśniowe, wyżej coś pomiędzy powidłami, a dżemem- polowa to - truskawki z jagodami, a druga połowa- truskawki, kilka jagód, czereśnie, brzoskwinie, agrest...zobaczymy co z tego wyjdzie.

No i w najmniejszych słoiczkach- jagody, tak na lekarstwo:)



Teraz zabiorę się za wyroby ogórkowe.
I zaczekam na śliwki. Uwielbiam powidła śliwkowe. 


2 komentarze:

  1. Łoł! Sporo tego narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No trochę tak :) Co roku tyle robię słoików, nie wszystkie przepisy tutaj jeszcze zapisałam :)

      Usuń

Dziękuję za każde słówko :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...