1 kg fasolki szparagowej, najlepiej żółtej
3-4 marchewki
3 cebule
2-3 łyżki ketchup'u
180 g przecieru pomidorowego (słoiczek)
0,5 szklanki oleju
2 liście laurowe
3-4 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
2 łyżki octu
szczypta pieprzu cayenne
Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki
I gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
W tym czasie marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach, a obraną cebulę kroimy w piórka lub krążki-
Cebulę z marchwią dusimy na oleju. Kiedy będą już miękkie dodajemy pozostałe składniki i dusimy jeszcze przez ok 15 minut
Wtedy dodajemy odcedzoną fasolkę, dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików.
Pasteryzujemy 10-15 minut
Fasolka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
****************************
Sałatka na zimę z pieczarkami

######################################
Sałatka z ogórków i papryki....
2 kg ogórków
3 duże cebule
2 pietruszki
0,5 kg marchwi
3 papryki (najlepiej różnych kolorów)
natka pietruszki (ja używam z dwóch pietruszek)
pól główki czosnku ( jak jest mała główka to więcej ząbków)
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
po ok15 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1,5 łyżki soli
Przygotowanie-
Ogórki dokładnie umyć, pokroić w plasterki-
Cebulę pokrojoną w krążki dodać do ogórków-
Marchewkę, pietruszkę oraz czosnek kroimy w cienkie plasterki i również dorzucamy do ogórków i cebuli
Z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je w cienkie paseczki-
Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki
wraz z przyprawami i wszystko razem mieszamy-
Kiedy wszystko jest porządnie wymieszane, odstawiamy mieszkankę na 6 godzin, po czym nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy ok 20 minut :)
Sałatka z ogórków z dodatkiem marchwi-
4 kg ogórków
0,5 kg marchwi
5 łyżek cukru
0,5 kg cebuli
250 ml octu 10%
250 ml oleju
pół garści siekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Wyczyszczone ogórki kroimy w plasterki. Niektórzy do tej sałatki obierają ogórki ze skórki, ja wolę nie obrane.
Zasolone ogórki (ok łyżka soli) odstawiam na 2 godziny
Cebulkę drobno posiekaną solę ok pół łyżki soli i również odstawiam
marchewkę kroję w drobne paseczki (lub jak kto woli zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i tak przyszykowana zasypuję cukrem by puściła sok-
Czosnek i natkę pietruszki odstawić na bok-
Po upływie dwóch godzin odlać wodę z ogórków. Zagotować ocet z olejem. W tym czasie wymieszać w garnku wszystkie składniki sałatki, i gdy olej się zagotuje, wrzącym zalać ogórki, po czym od razu nakładać w słoiczki, pozostały sok porozlewać do warzyw, tak by nie było go więcej niż 1/4 słoika.
Surówkę pasteryzować 15 minut.
Ogórki w zalewie z curry
2,5 kg ogórków
koper krojony 2 łyżeczki (ja używam suszonego)
gorczyca w ziarenkach 2 łyżeczki (ale nie każdy lubi i można nie dodać)
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 6% (ale może być i 10 % )
1 łyżeczka curry
2 łyżki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
5 sztuk cebuli
Ogórki kroimy w plasterki, cebule w krążki
Połączyć ogórki z cebulą i odstawić na 2 godziny-
Przyprawy połączyć ze sobą i zagotować-
Połączyć przyprawy z ogórkami po czym rozdzielić do słoików
Słoiczki gotować 15 minut :)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Ziemniaczane kotleciki...
Dziś na obiad mieliśmy takie danie-
Proste i niedrogie danie. Można samemu skomponować dodatki, przyprawy ...
Nasze składniki to-
ok 1/2 kg ziemniaków, ugotowanych i przeciśniętych jak na kluski
Można do nich dodać samą natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek...
My dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę-
Tak samo pokrojony żółty ser-
I drobniutko startą cebulkę (inaczej ja wyczuwają, i nie jedzą...)
Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy jajko, mąkę pszenną ( tyle by się wszystko ładnie połączyło), i łyżkę mąki ziemniaczanej.
Przyprawy takie jak Kto lubi. Są teraz specjalne do potraw z ziemniaków, ale my tradycyjnie-
sól, pieprz, papryka.
Jak się wszystko ładnie połączy, formujemy kotleciki (placuszki, paluszki) i obtaczamy w bułce tartej, i smażymy na oleju.
Niektórzy lubią je z surówkami, z tłuszczem i skwarkami a my z sosem pieczarkowym-
Nam bardzo smakują.
``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Moje córcie bardzo chciały zacząć się chwalić tym co produkują w kuchni... Stronę założyłam (zgodziłam się bo, ostatnie chwile zapewne, kiedy chcą jeszcze coś robić ze mną :), One już kilka a nawet kilkanaście dań różnych i deserów zrobiły, tylko nie uwieczniły tych wyczynów kulinarnych na zdjęciach.
Coś by trzeba tutaj w końcu dopisać, więc niniejszym postem otwieram sezon "przetworowy" .
Od czegoś trzeba zacząć- ja zaczęłam kilkoma słoiczkami ze "słodkościami"-
Na dole kompoty- agrestowo- truskawkowe, i agrestowo- czereśniowe, wyżej coś pomiędzy powidłami, a dżemem- polowa to - truskawki z jagodami, a druga połowa- truskawki, kilka jagód, czereśnie, brzoskwinie, agrest...zobaczymy co z tego wyjdzie.
No i w najmniejszych słoiczkach- jagody, tak na lekarstwo:)
Teraz zabiorę się za wyroby ogórkowe.
I zaczekam na śliwki. Uwielbiam powidła śliwkowe.
Łoł! Sporo tego narobiłaś!
OdpowiedzUsuńNo trochę tak :) Co roku tyle robię słoików, nie wszystkie przepisy tutaj jeszcze zapisałam :)
Usuń